LYDIDENTITET

/image/51/0/peugeot_fractal.61510.jpg

PEUGEOT FRACTAL er resultatet av et samarbeid mellom kunstnere som har utforsket nye horisonter. Vi har samarbeidet med designerne for å utnytte alle inspirasjonskilder. Stilen er inspirert av lyden

NY OPPLEVELSE

StelLab, en forskningsenhet i PSA PEUGEOT CITROËN, og FOCAL har utviklet et nyskapende 9.1.2-musikkanlegg og tilhørende programvare for å skape en fullstendig oppslukende opplevelse. Denne digitallydteknologien simulerer menneskeøret. Lydkilder skapes virtuelt, og lokaliseringen av dem projiseres for å forbedre informasjonen som formidles til føreren.

Når GPS-en brukes, er det som om den syntetiske stemmen kommer fra et stykke foran bilen. Når bilen kjører av sted, flytter kilden seg mot kupeen og til den siden bilen må svinge. I kryss plasseres den inne i bilen, tett på føreren, for å varsle om en umiddelbart forestående retningsendring.

Spatialisering sikrer at lyden samsvarer med bilens oppbygning og bane. StelLabs system konfigurerer de forskjellige lydkildene separat for PEUGEOT FRACTALs coupé- og cabrioletmodeller.

 

LYDUTSTYR

For å utnytte det fulle potensialet har «9.1.2»-installasjonen et 9.1-system som foran omfatter tre mellom-/høytonehøyttalere, to diskanthøyttalere, to basshøyttalere og en dypbasshøyttaler, og bak to mellomtonehøyttalere, to diskanthøyttalere og en basshøyttaler.

I tillegg omfatter PEUGEOT FRACTAL en urpremiere ved at et to-kanals taktilt bassystem er bygget inn i ryggen på hvert sete. Denne revolusjonerende konfigurasjonen gjenspeiles i navnet: 9.1.2.

Det taktile bassystemet er utviklet av SubPac, en amerikansk gründerbedrift, og en ny sanseopplevelse der bassen går gjennom et fast medium i stedet for luften, noe som betyr at lydbølgene når det indre øret gjennom lytterens kropp. Dette gir setepassasjeren en mer intens og eksklusiv bassopplevelse, uten å forårsake uønsket støy i omgivelsene.

FLAX-TEKNOLOGI fra FOCAL®

/image/52/1/technologie_flax.61521.jpg

Den ledende franske lydspesialisten i luksussegmentet FOCAL utviklet også linfibermembranen for høyttalerne for å sikre tro lydgjengivelse.

Teknologien, som heter FLAX, er preget av en svært naturlig lyd uten klangfarging, en fylde i mellomtonegjengivelsen og robust lyd i bassen. Den romlige restitusjonen i kupeen sikres med sju FLAX-høyttalere og fire aluminium-magnesium-legerte diskanthøyttalere med omvendt kuppel, mens to dypbasshøyttalere ivaretar bassregisteret. Dette systemet drives av fire svært kompakt FD-forsterkere, med i alt fjorten forsterkningskanaler og 1600 tilgjengelige watt.

SIGNATUR

/image/52/2/fractal_-_signature_v2.61522.jpg

PEUGEOT FRACTAL forsyner også det elektriske drivverket med en helt egen lydidentitet, milevis unna det man assosierer med forbrenningsmotorer. PEUGEOT hentet inn den brasilianske lyddesigneren Amon Tobin for å takle denne spesifikke utfordringen. PEUGEOT FRACTALs eksterne lydsignatur synkroniserer bilen med andre trafikanter, så som fotgjengere og syklister, som varsles om at bilen befinner seg i nærheten gjennom forskjellige lyder som samsvarer med bilens status: akselerasjon, retardasjon og kjørehastighet.

Interiøret formidler PEUGEOT-identiteten gjennom en original lyddesign som gir «stemme» til funksjoner så som tenningen, blinklysene, nødblinklysene, lampene og forskjellige GPS-funksjoner.