PEUGEOT PEPPERKVERN: EN LØVE PÅ BORDET
NØKKELORD:
Peugeot & Moi,
News,
history,
Allmänt
Brødrene Peugeot startet karrieren med å lage stålbånd til kjoler, sagblader og klokkefjærer. I 1840 designet de sin første kaffekvern, som de kalte «Modèle ordinaire». Det ble starten på produksjonen av de velkjente Peugeot-kvernene, som fortsatt brukes til å male kaffebønner, pepper, krydder, salt og til og med sukker.
Selv om Peugeot produserte biler og sykler, fortsatte brødrene å utvikle og perfeksjonere pepperkvernene, som fortsatt produseres ved den historiske fabrikken i Doubs i Frankrike. Der gjøres alt fra design og utvikling til produksjon. Treverket dreies og lakkeres eller males, og mekanismene produseres og monteres. Kvernene eksporteres fra Franche-Comté til mer enn 80 land over hele verden.
Den ikoniske kvernen med navnet Paris ble lansert i 1987 og er Peugeots bestselger. Paris-kvernen ble opprinnelig bare produsert i naturlig eller lakkert treverk, men nå fås den i mange farger, materialer og størrelser – den største er 110 cm.
En liten anekdote:
På 1930-tallet besøkte Jean Pierre Peugeot bilfabrikker i USA. Under en festmiddag fikk han fortalt at alt i lokalet var amerikansk.
«Nesten alt», svarte den franske sjefen og snudde pepperkvernen på bordet. «Denne er fransk – og fra Peugeot.»
Den ikoniske kvernen med navnet Paris ble lansert i 1987 og er Peugeots bestselger. Paris-kvernen ble opprinnelig bare produsert i naturlig eller lakkert treverk, men nå fås den i mange farger, materialer og størrelser – den største er 110 cm.
En liten anekdote:
På 1930-tallet besøkte Jean Pierre Peugeot bilfabrikker i USA. Under en festmiddag fikk han fortalt at alt i lokalet var amerikansk.
«Nesten alt», svarte den franske sjefen og snudde pepperkvernen på bordet. «Denne er fransk – og fra Peugeot.»
Fortell oss litt om deg selv.
Jeg heter Christophe Marguin, og jeg er leder for kokkeorganisasjonen Les Toques Blanches Lyonnaises. Jeg er fjerdegenerasjons kokk. Vi har eid restauranter siden 1906. Du kan si at jeg ble født inn i dette yrket. Jeg har klassisk kokkeutdanning, og jeg jobbet for andre kokker i rundt ti år. Deretter overtok jeg familiens restaurant Les Échets, som lå i en liten landsby i Ain i Frankrike. Nå er vi i Lyon, og restauranten vår, som vi kjøpte for fem år siden, heter Le Président.
Pepper er en ingrediens som jeg oppdaget da jeg lærte å lage mat. Selv om jeg ble født inn i yrket, var det først under opplæringen at jeg virkelig lærte det.
Pepper kan smake helt forskjellig avhengig av hvor den kommer fra. Jeg husker at jeg besøkte forskjellige områder i Kina, og et av dem var Sichuan. Jeg har aldri smakt så god pepper som de har der. Vi har ikke tilgang på den kvaliteten – selv ikke i dag. Det var en helt unik opplevelse, og det endret synet mitt på pepper. Vi har stort fokus på pepper. Vi smaker på den, vi lukter på den, og vi knuser den for å få frem smakene, alt etter hvilken rett vi skal lage.
Det er interessant at vi snakker om dette i dag, for forrige uke snakket jeg med en av kokkene mine om muligheten for å gjenopplive en fransk klassiker – pepperbiff. Det er en rett som har forsvunnet fra menyen, selv om den er en klassiker som folk liker. Vi bør hente den frem fra glemselen igjen.
Det første du må gjøre, er å justere kvernen ved hjelp av knotten. Jo strammere du skrur den, desto finere maler kvernen, og omvendt. Derfor må du vite hvordan du liker pepperen din. Noen foretrekker at den er finmalt, mens andre vil ha den grovmalt. Og ganen vår reagerer forskjellig avhengig av hvor fin- eller grovmalt pepperen er, siden det påvirker smaken. Når vi kokker finner frem pepperkvernen, vrir vi den vanligvis en kvart omdreining først for å se hvor grovt den maler, selv om vi bruker den regelmessig. Hvis noen andre har brukt den i mellomtiden, er det ikke sikkert den er justert slik vi vil ha den.
Det er også viktig hvor pepperen kommer fra. Det er ingen vits i å være gjerrig når du kjøper pepper. Den kan gjerne koste litt ekstra, for du bruker så lite hver gang. I restauranten har vi samme syn på kaffebønnene vi kjøper. Kaffe av dårlig kvalitet koster 165 kroner, mens kaffe av god kvalitet koster 330 kroner. Vi bruker bare sju gram kaffe for å brygge en kopp, derfor vil vi heller kjøpe kaffe av god kvalitet, siden prisforskjellen til syvende og sist er minimal. Og for pepper gjelder akkurat det samme. Du bruker et par drag med pepperkvernen per person. Da må du ha god pepper – og en god pepperkvern.
Kokker bruker i hovedsak pepper som et krydder. Vi blander ikke andre ting med pepper.